Muutama sana kuvaamisesta – viisi vinkkiä blogikuviin

Tämä blogin pitäminen on kyllä ollut hyvin antoisaa ja kiitos teille lukijani, että olette olleet kiinnostuneita siitä ja suuri kiitos myös palautteesta!

Tässä eräänä päivänä sain positiivista palautetta kevätmuotia käsittelevästä blogikirjoituksestani ja erityisesti kyseisen postauksen kuvista.

Jäin miettimään tuota palautetta ja yleisestikin sitä, että mikä kuvista tekee hyviä. Täytyy myöntää, että kuvaajana minä koen kyllä olevani täysin aloittelija ja siksi usein käännynkin valokuvaaja kämppikseni puoleen – hänellä on silmää ja taitoa.  Tämän blogin myötä olen kuitenkin alkanut kiinnostua valokuvaamisesta ja myös oppinut paljon. (Yrityksen ja erehdyksen kautta!)

Ajattelin, että teistäkin moni saattaa olla kiinnostunut oman blogin kirjoittamisesta ja ehkäpä näistä minun yrityksen ja erheen kautta opituista asioista voi olla jotain apua teillekin,  siksipä päätin jakaa kanssanne muutaman vinkin.

Ihan ensimmäinen asia on tietenkin SISÄLTÖ, eli mitä haluat kertoa ja kuinka parhaiten voisit kuvallisesti tukea sanomaasi. Mikä on sinun visiosi, oma esteettinen käsityksesi?  Minkälaisen visuaalisen maailman haluat luoda? Käytä aikaa siis sen pohtimiselle että mitä kuvaat ja miten.

(VINKKI: Esim. jos olet päättänyt kuvata kuppikakkuja, mieti miten haluat sen tehdä. Tulevatko juuri sinun tekemäsi kuppikakut parhaiten esille trendikästä muovitarjotinta vasten kuvattuna…

vai kenties ehkä mummin vahan pitsiliinan päällä kuvattuna….

Huomaat, kuinka erilainen tunnelma kuvaan syntyy ja samalla se kertoo jotain juuri sinun tyylistäsi.)

Kun sitten olet päättänyt blogisi aiheen ja kuvattavan kohteesi sisällön, ole ROHKEA.  Oli kyseessä sitten kukkaistutus tai kiinnostava ihminen, mene rohkeasti lähelle kohdettasi äläkä jää turhan kauas tarkkailemaan.  Me haluamme nähdä ja tuntea  ja usein käy niin että liian kaukaa kuvattu kohde jää epäselväksi ja …noh, etäiseksi.

Jos olet kiinnostunut katumuodista, niin siitä vaan rohkeasti kadulle kuvaamaan ja ottamaan kontaktia ihmisiin! Kun näet kiinnostavan tyypin, esittele rohkeasti itsesi ja kysy lupaa siihen, että saatko kuvata häntä ja voiko tuon valokuvan julkaista blogissa.

Seuraava, hyvin luonnollinen ja olennainen asia on RAJAUS.  Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei sitä välttämättä ole.  Eli mieti, mitä haluat kuvassasi näkyvän ja mitä et, muista että sinä teet rajauksen ja sinä päätät mitä kuvassasi näkyy – kaikki turha ja epäolennainen rohkeasti pois!

Muista myös vaihdella rajauksia, sillä toistuva, liian samankaltainen  kuvakoko voi tehdä tylsän ja monotonisen vaikutelman.

Sitten se oleellisin asia valokuvaamisessa, eli VALO. Kuvaajavirtuoosit ja suuret nimet tekevät ihmeitä valolla – minä en. Mutta toki olen oppinut kiinnittämään siihen huomiota ja miettimään  valaistusta. Noin yksinkertaisena nyrkkisääntönä voin sanoa, että kuvaaminen on helpointa päivänvalossa. Silloin sinulla on parhaimmat onnistumisen mahdollisuudet. Ystäväni, joka kirjoittaa ruoka-aiheista blogia, kuvaa lähes aina valmistamansa ruoka-annokset ikkunanlaudallaan. Itse olen huomannut että onnistuneimmat otokseni syntyvät luonnonvalossa ulkona. Avaa verhot ja anna valon tulla tykö!

Viimeinen asia joka kannattaa ottaa huomioon omaa blogia kuvatessa on AIKA, varaa sitä tarpeeksi. Mitään hyvää ei synny kiireessä hutiloimalla ja sama pätee myös tähänkin. Keskity, fokusoi ja mieti mitä olet tekemässä, mieti mitä taustaa vasten kuvauksen kohde tulee parhaiten esille – pihanurmella vai rustiikkisella puupinnalla? Päivänvalossa vai keinovalossa? Käytä aikaa myös kuviesi katseluun ja tutkimiseen, sillä vain niin kehityt ja löydät oman tyylisi.

Ole rohkea ja etsi oma tyylisi, sillä sinä olet ainutlaatuinen ja niin myös sinun visiosi! Usein hyvä nyrkkisääntö on myös se, että kun itse olet tyytyväinen, muutkin tykkäävät.

Innoittavia kuvaushetkiä teille kaikille tuleville blogaajille! Pus!