Kohti valoa – tunnelmaa kynttilöistä

Hei kultaiset!

Tänään, täällä pieniä tuikkuja sytytellessäni, mietin kynttilöitä ja elävän tulen lumovoimaa. Mikä onkaan maagisempaa kuin tanssiva kynttilän, liekki joka luo ympärilleen valoa ja lämpöä. Kynttilän sytyttäminen on yksinkertainen tapa kohottaa arkea, luoda tunnelmaa ja jopa juhlan tuntua – rakastan kynttilöitä.

20160530-p1090477

Arkeni on usein kiireistä sohimista sinne tänne ja sen vastapainoksi kaipaan hetkiä kun voin vain käpertyä omiin ajatuksiini. Kynttilät saavat minut pysähtymään ja rauhoittumaan, on lähes meditatiivista katsella hiljalleen lepattavia liekkejä ja tunnelmoida pienen hetken verran. En haluaisi luopua kynttilöistä mistään hinnasta!

20160530-p1090563

20160530-p1090553

Mutta mutta… kuten olen täällä aiemmin kirjoittanut, olen alkanut kiinnittää yhä enemmän huomiota siihen, mitä syön, minkälaista kosmetiikkaa iholleni laitan ja myöskin ilmaan jota hengitän, eli sisäilman puhtauteen, mikä tarkoittaa sitä että olen luopunut esim. turhista hajusteista.
En missään tapauksessa halua olla ilonpilaaja, ja kuten mainitsin, rakastan kynttilöitä, mutta suosittelen miettimään, että minkälaisia kynttilöitä kotonasi poltat. Kynttilöiden laadulla on väliä, sillä palaessaan niistä pääsee ilmaan pienhiukkasia, jotka hengityksen mukana kulkeutuvat verenkiertoon.

20160530-p1090566

Pienhiukkasten aiheuttamia terveysriskejä on viime aikoina tutkittu paljon, tietenkin liikenteen- ja teollisuuden päästöt etusijalla, mutta myös ahkera kynttilöiden tai takan polttaminen voi olla terveyshaitta ilmaan päässeiden pienhiukkasten takia.

20160530-p1090573

En nyt halua lietsoa paniikkia enkä kehottaa heittämään pois kaikkia ihania tuoksukynttilöitänne, koska kohtuukäyttö tuskin on valtava terveysriski, mutta tosiaan, jos poltat paljon kynttilöitä pienessä tilassa ja kotisi ilmanvaihto ei ole paras mahdollinen, kannattaa panostaa laatuun.
Laadukkaat soijasta tai mehiläisvahasta valmistetut kynttilät eivät savua eivätkä sisällä myrkyllisiä aineita tai allergeenejä. Tämän lisäksi ne ovat ympäristöystävällinen valinta. Ne ovat tosin myös hieman hintavampia, huomasin.

20160530-p1090538

20160530-p1090526

No, olenhan tehnyt itse mm. deodoranttia, joten miksen siis kynttilöitäkin, jos vaikka pistäisin kynttiläbileet pystyyn kämppisteni kanssa!

20160530-p1090580

Etsinkin netistä erilaisia kynttilänvalmistus ohjeita, ja laitan tähän oheen linkin, josta löysin kivalta ja helpolta vaikuttavan soijakynttilän valmistusohjeen.
http://www.earthhour.fi/tee-se-itse-ekologiset-soijavahakynttilat-valaisevat-kynttilaillallisen/