Kynsilakkamarmorointia ja muuta kivaa

Mitä tehdä kaikenvärisillä käytöstä poistetuilla kynsilakoilla, joita ei viitsi roskikseenkaan heittää?

Muistatteko, kun viime kerralla kerroin teille kuinka kylpyhuoneen kaapistani ei löytynyt kuorintavoidetta eikä kasvonaamioita, ja siksi lähdin tekemään niitä itse? No, oli siellä kuitenkin jotain, nimittäin lukemattomia vanhoja kynsilakkapulloja, kaikenkirjavia käyttämättömäksi jääneitä entisiä trendivärejä ja heräteostoksia.

p1130199

p1130168

Päätin hankkiutua turhista pulloista eroon, mutta koska lakat olivat vielä täysin käyttökelpoisia en todellakaan viitsinyt heittää niitä roskikseen, joten oli ideoitava kynsilakoille uutta käyttöä.

Kun kämppikseni dyykkasi roskiksesta läjän vanhoja lasipurkkeja, sain idean kokeilla mitä kivaa niistä ja kynsilakoista yhdessä saisi aikaiseksi.

p1130147

Ensi töikseni pesin purkit ja poistin niistä etiketit liottamalla purkkeja vedessä ja rapsuttamalla liimat saippualiuokseen kastetulla hankaussienellä.

Tämän jälkeen valitsin käytöstä poistetuista kynsilakoistani kauneimmat sävyt ja aloin taiteilla. Aloitin helpolla metodilla, töpöttämällä lakkaa purkin pintaan.

p1130105

Koristelu on ihanan meditatiivista puuhaa, ajatus rauhoittuu kun keskittyy vain siihen mitä käsillään tekee.

p1130144

Pilkkujen töpöttäminen kuitenkin tuntui hieman tylsältä ja halusin kokeilla jotain vähän haastavampaa. Olin jokin aika sitten törmännyt marmorointi ohjeeseen netissä ja päätin kokeilla sitä.

Se tapahtuu näin:

Suojaa työtila vaikkapa sanomalehdellä tai talouspaperilla.

Ota laakeahko muoviastia jonka voit surutta heittää pois, vaikkapa huolella pesty litran jogurttiastia. Laita astiaan reilusti huoneenlämpöistä vettä. (Huom! Veden lämpötila on tärkeä juttu ja vaikuttaa oleellisesti marmoroinnin onnistumiseen.)

p1280353

Ota esille kaikki tarvikkeet ja avaa valmiiksi kynsilakat joita aiot käyttää. Huom. Tässä puuhassa nopeus on valttia, koska lakka kuivuu nopeasti, on siis tärkeää että välineet ovat valmiina.

Voit varata muutaman hammastikun lakkamarmoroinnin käsittelyä varten.

Pudota vesiastiaan pisaroina haluamiasi kynsilakkavärejä. Huomaat että lakka jää pinnalle kellumaan ja siihen alkaa muodostua abstrakti kuvio. Voit estää värejä sekoittumasta toisiinsa, tai tehdä kuvioita väripintaan hammastikun avulla.

p1280376

Sitten on toimittava nopeasti, koska lakka alkaa jämähtää veden pinnalla. Kasta marmoroitava esine vesiastiaan ja nosta se ylös. Laita kuivumaan vaikkapa talouspaperin päälle.

p1280413

Ta-daa! Lasipurkkiin on tarttunut hieno marmorointikuvio.

Tämä kuviointitekniikka vaatii ehkä hieman harjoittelua. Näin ensi yrittämällä oli vaikea ennakoida sitä, kuinka nopeasti lakka tarttuu pintaan ja millä tavalla sekoittuu toisen lakan väreihin, mutta hauskaahan tämä on!

p1280422

P.S. En osaa sanoa kuinka hyvin kynsilakalla koristellut kipot kestävät konepesua, joten en siksi suosittele niitä elintarvikkeiden säilytykseen, mutta ainakin klemmareita, nappeja, pinnejä ja pattereita näissä kipoissa voi säilyttää ja miksei polttaa pientä kynttilää.

17 Comments

 1. Nole kirjoitti:

  Ooo on varmaan pakko kokeilla?

 2. Nole kirjoitti:

  Ooo on varmaan pakko kokeilla?

 3. Nora siermala kirjoitti:

  Voisikko tehä postauksen sun hiuksista? Miten hoidat niitä ja millä tuotteillä jne? 🙂

  1. Krista Kortelainen kirjoitti:

   Hyvä idea Nora, ehkäpä jossain vaiheessa teenkin.

 4. Jk kirjoitti:

  Kynsilakkamarmorointi on yhdyssana.

  1. Krista Kortelainen kirjoitti:

   Näin on. 🙂

 5. Hilla kirjoitti:

  En haluis olla pilkunviilaaja, mut tää kyl ärsyttää varmaa muitakin perfektionisteja. Eli tää sinäänsä mitätön asia on se että toi kynsilakkamarmorointi on yhdyssana eikä sitä kirjoteta ”kynsilakka marmorointi” joo sori mut toi vaa ärsytti??
  Mut ihania ideoita!

  1. Krista Kortelainen kirjoitti:

   No niinpä on, kiitos Hilla!:)

 6. Manta kirjoitti:

  Ihana idea! Oli pakko päästä kokeilemaan itsekkin. Hyvin onnistui!

 7. Juuli❄ kirjoitti:

  Olen itsekkin kuullut tuollaisistuollaisista marmoroinneista jne. Minun mielestä tosi kiva idea!
  Voisin itsekkin joskus kokeilla!

 8. aliisa kirjoitti:

  tehtiin äitienpäivämukit tällä tekniikalla,mutta ”käry” oli hirveä! eli kannattaa huolehtia tuuletuksesta.

 9. Iiris kirjoitti:

  Koska sinulta tulee uusi postaus? Rakastan lukea näitä?

 10. Oona kirjoitti:

  Me tehtiin noita koulussa, koska mä ehdotin sitä?

  1. Krista Kortelainen kirjoitti:

   Hauskaa! Onnistuiko hyvin?

 11. Manja kirjoitti:

  Nää sun DIY postaukset on parhaita, toivottavasti näitä tulee lisää! Ite tykkään kauneuteen liittyvistä postauksista, mutta reseptit ja muut jututki on kivoja.??

  1. Krista Kortelainen kirjoitti:

   Kiva kuulla, kiitos!

 12. Isla kirjoitti:

  Ihana idea. Pakko joskus kokeilla.
  Hyvä myös kierrätykseen.

Comments are closed.