Raakasuklaata herkkusuille

Tässä hiljattain kämppikseni Reino yllätti minut täysin, löysin nimittäin hänet keittiöstä kaulimassa taikinaa punainen esiliina yllään – hih! Enpä olisi uskonut että Reino on innokas leipoja, mutta aivan mahtavaa että näin on. On kiva löytää toisesta uusia puolia ja tässä tapauksessa myös yhteisiä kiinnostuksen kohteita.

En ole sitä tainnut täällä kertoakaan, mutta minähän siis myös rakastan leipomista. Nykyään sitä tosin tulee tehtyä turhan harvoin, lähinnä joulun aikaan. Siinä uunissa kypsyviä pipareita odotellessani ja Reinon kotoisaa puuhastelua seuratessani, jäin miettimään että miksi näin on? Miksi ei tule leivottua useammin?

Ensimmäinen syy joka mieleen juolahti on tietysti kiire, leipomiseen kun ei tällä hetkellä tunnu oikein jäävän aikaa. Ja kun asiat pitää priorisoida, niin satsaan sitten kunnon ruokailuun ja terveelliseen ruokavalioon – hyvä kun saan aamiaiset ja päivän muut ateriat lautaselle!

Toinen syy on tuo jo mainitsemani terveellisyys, vaikka en todellakaan mikään terveysfanaatikko olekaan, kyllä mulle nimittäin kaikenlaiset keksit ja suklaat maistuvat!  Yritän kuitenkin vähän katsoa mitä suuhuni laitan, pääasiassa sen vuoksi että jaksan liikkua ja opiskella ja että verensokerit eivät nyt niin kovasti heittele laidasta toiseen.  Kun tuosta terveysvinkkelistä asiaa katsoo, niin hiukka pelottaa ajatus siitä, että kaapissa olisi peltirasioita pullollaan pikkuleipiä, pullia ja piirakoita.

Mutta, kuten sanoin, olen herkkusuu ja hyvin isolla H:lla ja Reinon leipomishommista inspiroituneena tuli tunne että minäkin haluan valmistaa jotain hyvää. Sitten näin tämän raakasuklaa reseptin ja ajattelin, että tätähän on ihan pakko kokeilla, valmistamiseen ei mene tolkuttomasti aikaa ja tämä on suht terveellinen herkku.

Syy siihen, miksi raakasuklaa on terveellisempää kuin normaali suklaa, on se että sitä ei kuumenneta yli 100 asteessa niin kuin perinteistä suklaata  ja sen vuoksi raakakaakao säilyttää ravintoarvonsa. Kaakaohan on yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista, se sisältää huomattavan määrän antioksidantteja ja tämän lisäksi mm. magnesiumia, kaliumia, rautaa, mangaania, kromia ja sinkkiä – varsinainen terveyspommi siis!

Rakkaat lukijani, tässä ihana ja suussa sulava raakasuklaa resepti, joka vie kielen mennessään!

dsc09247

RAAKASUKLAA

Raaka-aineet

100 g raakakaakaomassaa

50 g kaakaovoita

50 g kookossokeria tai hunajaa

Erilaisia kuivattuja marjoja tai hedelmiä oman maun mukaan tai makuöljyjä esim. minttuöljyä.

Tarvitset teräskulhon, raastimen, kattilan, pienen nokallisen kannun sekä silikonimuotteja

Valmistusohje

Raasta kaakaomassa ja kaakaovoi metalliseen astiaan. (VINKKI: kaakaomassan raastaminen on aika työlästä hommaa, joten jos sinulla on tällainen pyöritettävä raastin, niin käytä ihmeessä sitä!)

dsc09144

dsc09146

Pilko kuivatut marjat tai hedelmät mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Itse käytin tällä kertaa kuivattuja mustikoita, karpaloita ja papaijaa.

dsc09177

Sulata raastettu kaakaomassa ja kaakaovoi vesihauteessa miedolla lämmöllä. (VINKKI: Pidä huoli, että vettä ei mene massan joukkoon. Tämä siis yleensäkin vinkki suklaata sulatettaessa, massa nimittäin paakkuuntuu jos sinne menee vettä. )

dsc09159

dsc09171

Sekoita sulaneen massan joukkoon kookossokeri tai hunaja. Voit makeuttaa massan myös vaikka stevialla tai xylitolilla. Itse käytin tällä kertaa kookossokeria, joka tekee mausta aavistuksen karamellimaisen. (VINKKI: Jos kuivahedelmien sijaan maustat suklaata vaikkapa minttuöljyllä, niin lisää se massaan tässä vaiheessa)

dsc09174

Kaada massa nokalliseen kannuun, jotta sitä on helpompi kaataa muotteihin. Täytä muotit suklaamassalla ja ripottele päälle mausteet, tässä tapauksessa kuivatut hedelmät ja marjat. Voit painella marjoja lusikalla, jotta ne uppoavat kunnolla massaan.

dsc09196

Laita muotit jääkaappiin jähmettymään noin 30 minuutiksi tai jos on ihan hillitön suklaanhimo, niin 10 minuuttia pakastimessakin riittää.

dsc09246

Nämä herkkupalat ovat valmiita nautittavaksi!

P.S. Käsintehdyt raakasuklaat ovat myös erinomainen lahjaidea.

 

2 Comments

  1. Jyri Vilenius kirjoitti:

    Moi Krista. Kiitos sait minulle vesikielelle kun luin siu raaka suklaa jutun 🙂 . Minäkin oon kova herkkusuu, tykkään suklaasta aika paljon esim fazer tummasuklaa. Katoin uusi päivä jakson missä reino leipoi pipareita, oli aika hyvä näköisiä. Oot suosikki uusi päivä hahmoista. T. Jyri Vilenius Juvalta ( 23 v. )

    1. Krista Kortelainen kirjoitti:

      Kiitos, kiva kuulla:)

Comments are closed.